Spiegelbeeld

2000
hout, koper
50x20x20 cm.

Educatief project "Klein geheim" van Kunst en Cultuur Drenthe

 

   
 
 
 

Tekst uit begeleidend boekje:

Het beeld van Lucas Klein bestaat uit een drietal rechtopstaande, puntige vormen van hout. De buitenkant van de naar elkaar toegekeerde vormen is glad geschuurd. Aan de binnenkant zijn in het hout zeven inkepingen gemaakt. De vormen blijven rechtop staan omdat ze aan de onderkant vastgemaakt zijn op een driehoekige houten vorm, dat als voetstuk dient. Op het voetstuk is tussen de drie rechtopstaande vormen een koperen plaatje bevestigd dat dezelfde vorm heeft als het voetstuk. In dit koperen plaatje is in het midden een kleine honing aangebracht.

Halverwege de binnenkant van de drie rechtopstaande vormen wordt de koperen driehoekige vorm herhaald. Uit het midden van deze vorm is een kleinere driehoek gezaagd. Het koper is hoog gepolijst behalve rondom de uitgezaagde driehoek. Lucas heeft daar met opzet krassen in gemaakt.

Als je boven op het beeld kijkt, zie je de weerspiegeling van je hoofd in het glanzende koper. Door het gat kijk je op het onderste koperplaatje met de holte in het midden. In die holte zie je je eigen gezicht nogmaals weerspiegeld, maar nu op de kop. Dit komt omdat holle vormen altijd zorgen voor een omgekeerd spiegelbeeld.

Het beeld heeft een duidelijke binnen- en buitenkant. De drie puntige vormen staan met de bolle, gladde kant naar buiten en vormen als het ware een bescherming voor datgene wat zich aan de binnenkant afspeelt. Het lijken wel schilden en dat is ook niet zo gek, want Lucas heeft in het verleden vaker schildachtige vormen gebruikt. Bovendien is een schild een voorwerp om je te beschermen, om je lichaam achter te verbergen.

Lucas heeft zich laten inspireren door de driehoekige, puntige gevel van een mannenhuis uit Papoea Nieuw-Guinea. Alleen mannen hadden toegang tot dit huis. Vrouwen mochten er niet naar binnen en wat zich daar afspeelde was voor hen een groot geheim.

De schilden staan symbolisch voor het beschermen en het bewaren van het geheim dat binnen verborgen is. In tegenstelling tot het mannenhuis kunnen de leerlingen kennis nemen van het geheim dat Lucas in het beeld heeft verwerkt. Dit geheim kun je alleen maar zien als je met je hoofd boven het beeld hangt. Vandaar dat het in de tentoonstelling op een lage sokkel is geplaatst.